darioWebBlog 
blog na serveru dacicko.info
dario (@) dacicko.cz
blog navazující na Acta Populi ze serveru iregionu Dačicko
o hraničním regionu a o jiných věcech
výběr z místních událostí, místního a přespolního tisku, psaného i mluveného, Listy JZM, Ozvěny JZM, Jarmark, Telčské listy, Město Dačice informuje, http://www.dacice.cz/, http://www.dacice.info/, http://www.slavonice-mesto.cz/, http://www.slavonice.cz/,http://www.telc-etc.cz/, http://www.mesto-jemnice.cz/, http://www.studena.cz/, http://www.thayaland.at, http://www.kraj-jihocesky.cz, http://www.kr-vysocina.cz, a jiné zdroje.
Jyxo.cz hledej   na internetu na dacicko.info
  blog 2004-2005  | acta populi 2000-2003 komentáře, rozhovory, poznámky
  13. týden | 2005 |

www.va 2.4.2005 Vatikán - dnes zemřel papež Jan Pavel II., pocházející z Polska jménem Karol Wojtyla (1920-2005).

31.3.2005 dacicko.info - do sekce eRDe iTV (Regionální Dačická internetová Televize) jsem po delší době přidal další pořad, tentokrát o evangelickém kostele ve Valtínově, který 29.5. oslaví 100 let. video (0,5 MB)

dacicko.info 31.3.2005 novinky.cz - Od pondělí 4. dubna změní Prima svou grafiku. Na obrazovce se objeví nové logo, nové znělky zejména u pořadů vlastní tvorby, předěly a virtuální studia.

30.3.2005 dacicko.info - končí gynekologicko-porodnické oddělení dačické nemocnice, oficiálně asi až od 1.4. (financování ze strany pojišťoven je do června 2005)

30.3.2005 dacicko.info - přidal jsem několik odkazů z iregionu: hudební skupiny Skarabeus a Benefit a stránky dětských pěveckých sborů ZUŠ Dačice a další regionální telefoní čísla

  12. týden | 2005 |

27.3.2005 dacicko.info - na stránkách dacice.unas.cz jsem našel několik desítek fotek z nedávné povodně v Dačicích (autor neznámý)

TV Vysočina 25.3.2005 TV Vysočina - České dráhy již nechtějí podporovat dráhu Kostelec u Jihlavy - Slavonice

23.3.2005 dacicko.info - dnes se ke mě dostala petice proti zrušení Domovinky

22.3.2005 Jihlavské listy - z 15.3.: Město Třešť rozhodlo o uvolnění 80. tisíc Kč na vytvoření studie výstavby krytého bazénu. (Ve hře je ale stále možnost přírodního koupaliště nebo otevřeného bazénu.) Starosta Vladislav Nechvátal plánuje dosáhnout také na státní nebo evropské dotace.

  11. týden | 2005 |

19.3.2005 dacicko.info - do odkazů z iregionu jsem dal odkaz na další veřejně přístupné místo v Dačicích s připojením na internet - Merlin.

19.3.2005 dacicko.info - ač už jsou Dačice téměř bez sněhu, v nedaleké Velké Lhotě pod Hradiskem je ještě na loukách téměř souvislá vrstva sněhu. Voda v Dačicích již pomali klesá, s dalším vzestupem hladiny se již nepočítá. Do fotoinfa jsem nahrál fotky z průběhu povodně.

dacicko.info 18.3.2005 dacicko.info - po včerejším rychlém oteplení, roztála většina sněhu a rozlila se Dyje i Vápovka do okolních luk a dosáhla až 3. stupně povodňové aktivity. Zatopena je tradičně silnice do Zalávek u Penny a navíc i silnice vedoucí do Hradišťka, kam se dostala voda pod železničním náspem.

dacicko.info 17.3.2005 dacicko.info - asi včera byly pokáceny stromy a keře bránící výhledu na nový zámek, takže už pohledu na průčelí zámku nic nebrání. Dále byly pokáceny některé stromy na nábřeží Dyje u Mlýna, kde by se mělo letos začít stavět nové parkoviště.


16.3.2005 dacicko.info - dnes otevřelo vietnamské bistro Saigon na dolním náměstí a ode dneška by měly mít Dačice i další veřejně přístupné místo s připojením na internet s cenou 0,50 Kč/min. v novém obchodě Army.

  10. týden | 2005 |

13.3.2005 iregion.dacicko.info - dnes jsem přidal do seznamů mobilních telefonů pár nových čísel, do odkazů z iregionu jsem přidal stránky velkolhoteckého zahradnictví Kopřiva a Francouzsko-české hudební akademie z Telče a v týdnu jsem nahrál novou zimní fotogalerii z cesty na Ladštejn a do práce ;-).

EU 11.3.2005 ČTK - Evropská unie si včera otevřela vlastní internetové knihkupectví EU Bookshop. Hlavní internetové stránky unijního knihkupectví (http://bookshop.eu.int) existují ve všech jazycích unie s výjimkou maltštiny. V nabídce zdarma je například text euroústavy ve formátu PDF. Celkem je už na stránkách knihkupectví podle dnešního prohlášení úřadu přístupno téměř 4000 různých publikací, které si je možné buď objednat, nebo hned stáhnout.

dacicko.info 10.3.2005 dacicko.info - Vlajku pro Tibet vyvěsil dnes Městský úřad v Dačicích.



dacicko.info 9.3.2005 dacicko.info - připravuje se otevření zřejmě prvního vietnamského bistra v Dačicích, na místě bývalého Kaštánku u Městského kulturního střediska. Bude se jmenovat Saigon bistro a sídlí v obecní budově, kterou si pronajal R. Tůma, v sousedství Hospody Beseda, kterou si právě přebírá nový pronajímatel.

  9. týden | 2005 |

dacicko.info 2.3.2005 dacicko.info - včera zavřela známá hospoda Beseda na náměstí. Hospoda Beseda sídlí v obecním objektu u Městského kulturního střediska. Nový pronajímatel souhlasil s vyšší cenou nájemného. Doufejme, že radnice využije peníze na opravu obecních domů.

dacicko.info 2.3.2005 dacicko.info - dnes byl takový mráz, že i místní hasiči vyjeli vysvobodit labutě z ledu na řece.





| archiv starších zpráv |
  L.P.2005
home | březen 03_2005 | únor 02_2005 | leden 01_2005 |

  L.P.2004
home | prosinec 12_2004 | listopad 11_2004 | říjen 10_2004 | září 09_2004 | srpen 08_2004 |

4.2.2005 Beseda - zeleň na horním náměstí
Ve čtvrtek 3.2.2005 od 17 do 19 hodin byla v Městské knihovně další beseda představitelů radnice s občany (tentokrát převážně s občany bydlícími na Havlíčkově - horním - náměstí).
Besedy o budoucnosti zeleně před zámkem se zúčastnilo asi 20 dačických občanů. Přednášející byla radní Jana Bisová a místostarosta Pavel Habr. Město si nechalo zpracovat od zahradní a krajinářské architektky E. J., projekt na úpravu zeleně před novým zámkem. V projektu se počítá s vykácením nebo s radikálním oříznutím několika stromů a keřů, které zabraňují výhledu nebo vchodu do zámeckého parku. Jedná se např. o Tisy před přední branou do zámku nebo javory okolo Lorety (viz. poslední a předposlední fotky na foto.dacicko.info/2005_zelen). V následné diskusi zaznělo ještě několik jiných témat spojených s horním náměstím. Hovořilo se o dodržování (zřejmě) nedávného zákazu parkování kamiónů na parkovišti u zámku. Delší diskuse se točila okolo veřejných záchodků, které byly původně vedle zámku, ale v 90-tých letech se zrušily a budova se následně prodala. Přítomný starosta Rudolf Hájek přítomným řekl, že již mají plán na vybudování nových záchodků, v koupeném domě v sousedství Policie ČR (jak je/byl Praktik), ve kterém má být vybudován i zadní průchod (zkratka) k panelákům. Ale jak starosta řekl, vybudování brání dohoda s bývalou majitelkou, která má zde doživotní bydlení. Bývalé paní majitelce bude 85 let.) Dále se zde zmínila barevnost porostu, protože jak okolní zeleň, tak zámek má shodnou zelenou barvu ;-). Jediné co barevně vyčnívá, jsou popelnice na tříděný odpad. U nich se dohodlo, že se posunou kousek dále, aby nebyli první, co návštěvník přijíždějící z J.Hradce uvidí. Ještě přišel na řadu záhonek u kašny a možné přizpůsobení zeleně zeměpisným názvům, např. na místě, kde se říká U Tří Lip a stojí tam jen dvě, tu třetí zasadit.
»»»

28.1.2005 14. zasedání zastupitelů Dačic
Ve středu 26.1. od 18:00 (do asi 21 hod.) proběhlo 14. z.z. města Dačic za účasti 20-ti a v průběhu zasedání všech 21-ti zastupitelů. Počet přihlížejících občanů má stoupající tendenci a dalo by se říci, že bylo plno (necelých 50 ;-). (Na minulém zasedání, kde se jednalo o volbě provozovatele nemocnice, jich bylo samozřejmě více.) Hlavním bodem programu bylo schválení rozpočtu města.
Projednaly se podmínky prodeje obecních bytů. Byty se prodávají prostřednictvím jindřichohradecké firmy Jan Chlebec - Final s.r.o. Zasedání se zúčastnili zástupci firmy Jan a Hana Chlebcovi. Hana Chlebcová odpovídala i na dotazy zastupitelů ke smlouvě.
Pozměnila se vyhláška o veřejném pořádku.
Schválily se 3 smlouvy (texty smluv byly předloženy dačickému zastupitelstvu na pracovním neveřejném jednání, ve smlouvách je nájem stanoven na 12 let a firma by měla platit městu 4 mil. korun ročně) s novým nájemcem nemocnice se společností PP Hospital s.r.o. Původně se mělo jednat o akciovou společnost s obecním dozorem, ale z nějakých důvodů, které nikdo nedokázal jasně vysvětlit a na které se ptal i zastupitel Bohumil Tomšů se založila pouze společnost s ručením omezeným.
A schválil se rozpočet města.
»»»



| archiv všech článků |

(c) 2004 dacicko.info